Profilklasser för årskurs 7–9

Alla elever på Ribbyskolan ingår i en profil då vi vet att intresserade och motiverade elever når bättre resultat!

Vi har åtta profiler. Alla åtta profiler ger en fullständig grundskolekompetens och arbetar med kursplanernas centrala innehåll och kunskapskrav. Skillnaden är att eleverna förhoppningsvis når lite längre där de har sitt intresse och att drivkraften i klassen ska bli större om flera har samma intresse.

Musik och dans

Dans

Tycker du om musik och gillar att dansa? I dansprofilen får du göra det på skoltid tillsammans med andra dansintresserade. Vi lägger fokus på glädje och lusten att dansa och vill ge inspiration genom rörelse, rytm och musik.

Lektionerna består av uppvärmning, styrka, smidighet och grundläggande dansteknik. Vi arbetar inom olika dansstilar och koreografier, där eleverna själva får verktyg till att skapa utifrån intressen och erfarenheter. Lektionerna anpassas efter elevernas nivå och kunskap.

Syftet är i huvudsak att utveckla elevernas intresse för dans och fysisk aktivitet som en hälsofrämjande investering för ett fortsatt aktivt liv. Och att stärka elevernas självkänsla och förmågan att tro på sig själva.

Bild och Form

Bild och form erbjuder dig fördjupade kunskaper i ämnet bild utifrån dina önskemål. Du kommer att få möjlighet att prova på tekniker och material som vanligtvis inte ingår i den ordinarie bildundervisningen.

Matematik och NO-profilen

Inom matematik/NO-profilen har eleverna stora möjligheter att utveckla sina intressen för matematik och naturkunskap. Vi har tillgång till välutrustade institutioner och goda förutsättningar att utföra experiment och laborationer i ändamålsenliga lokaler. Det är viktigt att elever som väljer denna profil har goda baskunskaper och intresse för matematik och NO för att få ut så mycket som möjligt av undervisningen.

Här följer några exempel på aktiviteter inom profilen

• FÖRDJUPNING av ämnesområden i NO
  • MODELLBYGGE - robotar, raketer, flygplan
  • EXKURSIONER - Utö, fågelskådning
  • STUDIEBESÖK - Naturhistoriska riksmuséet, Vetenskapens hus
  • NATURVETENSKAPLIGA EXPERIMENT

Media

Profilen för de elever som vill arbeta mer med att skapa samt granska olika medier. Hur påverkas vi av att ständigt vara uppkopplade, vad händer när man spelar spel? Vi kommer att analysera spelfilmer och reklamfilmer.

• FILM - skapa kortfilmer i olika genrer. Analysera svåra filmer.
  • FOTO - fotografera i olika teman. Analysera bilder och diskutera historier som förmedlas i bilder genom tiderna. Semiotik.
  • LJUD - arbeta med podcast.
  • PRESENTATION- arbeta med olika digitala presentationsverktyg. Retorik.
  • MEDIAKUNSKAP - teorier om hur medier påverkar samhället i stort och individens identitet. Källkritik.
  • TIDNING - analysera en tidnings olika delar.
  • SPEL - tv-spelens historia. Spela och recensera olika apel från alla tider.

Skrivprofilen

Det här är profilen för alla blivande författare, journalister, bloggare och poeter. Profilens undervisning kretsar kring det skrivna ordet. Målet är att utveckla våra texter och vårt skrivande. Erfarenheter säger att vi gör det bäst tillsammans med andra, därför kommer vi bland annat att starta en skoltidning, arbeta med egna drömprojekt och ge ut en novellsamling.

Profilens lärare är själv författare och har lång erfarenhet av olika former av skrivande.

Profilen i punktform:

• JOURNALISTIK - reportage, krönikor, notiser
  • BERÄTTANDE - dystopier, deckare, robinsonader
  • POESI - låttexter, "spoken word", blankverser
  • BESÖK - av författare, på redaktioner, hos kändisar
  • PROJEKT - skoltidning, novellsamling, egna drömmar

Moderna språk och Engelska

Goda språkkunskaper och välgrundade omvärldskunskaper blir allt viktigare och med denna profil får du mer av detta. Profilen ger en fördjupning i engelska och du får ytterligare kunskaper i ett valt modernt språk.

Under två läsår kommer du studera engelska på profillektionerna. Under ett läsår kommer du fördjupa dig i ett modernt språk.

Varje termin har skolan två profildagar då man får möjlighet att fördjupa sina språkkunskaper. Under dessa dagar fördjupar man sig i engelska eller sitt valda moderna språk. Genom att arbeta tex med länders högtider eller göra ett studiebesök med guidning på engelska.

För att trivas bra inom denna profil behöver du vara nyfiken och intresserad av att lära mer om språk och världen!

Innebandy

Här utbildar vi framtidens innebandystjärnor...

Målsättningen är att eleverna på innebandyprofilen ska få utveckla och öva på bland annat:

Individuell teknik och taktik
Samspelet och olika spelsituationer
Utveckla sitt taktiska kunnande
Få kunskaper om den fysiska träningen för innebandyspelare
Få kunskaper om hur kosten och sömnen påverkar hälsan och prestationen
Ledarförmåga
Blandat smått o gott (pröva olika roller som t.ex. målvakt och domare)

Eleverna har också möjligheten att delta i skol-DM i innebandy och vi planerar också för ett studiebesök på någon häftig innebandymatch, med tillhörande analysuppgift, så det händer mycket kul under året på innebandyprofilen!

Senast uppdaterad: 1 februari 2021