Profilklasser för årskurs 7–9

Vi ger eleverna möjlighet att välja profil då vi vet att intresserade och motiverade elever når bättre resultat. Ribbyskolan arbetar enligt läroplanen och timplanen.

Likvärdiga utbildningar

Vi har sju profiler. Alla sju profiler ger en fullständig grundskolekompetens och arbetar med samma centrala innehåll och kunskapskrav. Naturligtvis kommer eleverna att hinna olika långt i respektive ämne. Skillnaden är att de förhoppningsvis når lite längre där de har sitt intresse och att drivkraften i klassen ska bli större om flera har samma intresse.

Musik och dans

Musik & Dans

Profilen för dig som älskar musik och dans.

I musik kommer du få möjlighet att fördjupa dig i ämnet; ensemblespel och harmonilära. Du får fördjupa dig inom ett eget huvudinstrument och får möjlighet att prova olika instrument och spela upp inför publik. Du kommer även att få möjlighet att spela in egen musik.

I dans kommer du få prova olika dansstilar samt göra diverse studiebesök. Fokus är showdans.

Bild och Form

I denna profil får eleven möjlighet att fördjupa sig i sitt kreativa skapande i alla de estetiska ämnena; bild, slöjd, teater och musik. Tanken är att alla elever i profilen ska få prova på olika estetiska uttryck för att sedan välja vilket område man vill fördjupa sig i. Målet är att varje elev, oavsett förkunskaper, ska utvecklas i sitt personliga skapande där själva processen är en viktig del. Samarbete med moderna medier kommer att ingå.

Här är exempel på de moment som ingår:

 • KOSTYM
 • REKVISITA
 • DRAMA
 • ROLLER
 • SÖMNAD
 • LJUS/LJUD
 • BILDBEHANDLING
 • FOTO/FILM
 • GRAFISK DESIGN

Matematik och NO-profilen

Inom matematik/NO-profilen har eleverna stora möjligheter att utveckla sina intressen för matematik och naturkunskap. Vi har tillgång till välutrustade institutioner och goda förutsättningar att utföra experiment och laborationer i ändamålsenliga lokaler. Det är viktigt att elever som väljer denna profil har goda baskunskaper och intresse för matematik och NO för att få ut så mycket som möjligt av undervisningen.

Här följer några exempel på aktiviteter inom profilen

 • FÖRDJUPNING av ämnesområden i NO
 • MODELLBYGGE - robotar, raketer, flygplan
 • EXKURSIONER - Utö, fågelskådning
 • STUDIEBESÖK - Naturhistoriska riksmuséet, Vetenskapens hus
 • NATURVETENSKAPLIGA EXPERIMENT

Media

Profilen för de elever som vill arbeta mer med att skapa samt granska olika medier. Hur påverkas vi av att ständigt vara uppkopplade? Vad händer när man spelar spel? Intresserad av att analysera filmer? Hitta dolda budskap? Vill du förstå hur reklam är designat för att påverka just dig?

 • Film - skapa kortfilmer i olika genrer. Analysera svåra filmer.
 • Foto - fotografera i olika teman. Analysera bilder och diskutera historier som förmedlas i bilder genom tiderna. Semiotik.
 • Ljud - arbeta med podcast.
 • Presentation - arbeta med olika digitala presentationsverktyg. Retorik.
 • Mediekunskap - teorier om hur medier påverkar samhället i stort och individens identitet. Källkritik.
 • Tidning - analysera tidningens olika delar.
 • Spel - tv-spelens historia. Spela och recensera olika spel från alla tider.

Skrivprofilen

Det här är profilen för alla blivande författare, journalister, bloggare och poeter. Profilens undervisning kretsar kring det skrivna ordet. Målet är att utveckla våra texter och vårt skrivande, och erfarenheter säger att vi gör det bäst tillsammans med andra. Därför kommer vi bland annat att starta en skoltidning, arbeta med egna drömprojekt och ge ut en novellsamling.

Profilens lärare är själv författare och har lång erfarenhet av olika former av skrivande. Dessutom ingår ett antal möten med såväl författare som journalister och poeter.

Profilen i punktform:

 • JOURNALISTIK - reportage, krönikor, notiser
 • BERÄTTANDE - dystopier, deckare, robinsonader
 • POESI - låttexter, "spoken word", blankverser
 • BESÖK - av författare, på redaktioner, hos kändisar
 • PROJEKT - skoltidning, novellsamling, egna drömmar

Moderna språk och Engelska

Goda språkkunskaper och välgrundade omvärldskunskaper blir allt viktigare och med denna profil får du mer av detta. Det är en fördjupning i engelska samtidigt som kunskaperna i olika ämnen breddas och du får ytterligare kunskaper i ett valt modernt språk.

När du väljer ett modernt språk (franska, spanska eller tyska) läses de flera gånger varje vecka, men det är med denna profil du får en extra lektion i ditt moderna språk. Under profillektionen i moderna språk fokuseras mer på den kommunikativa delen av språket och man tränar extra mycket på att använda språket praktiskt.

Profillektionerna som ges på engelska innebär att många moment ur kursplanen i flera ämnen bearbetas ytterligare med engelska som grund då man inom denna profil har en lektion varje vecka. I takt med att de språkliga kunskaperna utvecklas ökar andelen engelska i undervisningen.

Varje termin har två profildagar då man får möjlighet att ännu mer fördjupa sina språkkunskaper. Under den ena profildagen fördjupar man sig i sitt valda moderna språk; det kan t.ex. vara att arbeta med landets högtider som t.ex. jultraditioner och matkultur. Under den andra profildagen fördjupar man sig i engelska med anknytning till ett ämnestema. Det kan t.ex. vara att göra ett studiebesök med guidning på engelska.

För att trivas bra inom denna profil behöver du vara nyfiken och intresserad av att lära mer om världen! 

 

Handboll

Handboll på skoltid gör att det blir fler träningspass för dig som vill satsa på din sport. Vi lägger mycket tid till teknikträning men arbetar också mycket med att träna in olika spelvarianter.

Teoretiska kunskaper om idrott och hälsa samt idrottsskador ingår i undervisningen.

Innebandy

Här utbildar vi framtidens innebandystjärnor...

Målsättningen är att eleverna på innebandyprofilen ska få utveckla och öva på bland annat:

Individuell teknik och taktik
Samspelet och olika spelsituationer
Utveckla sitt taktiska kunnande
Få kunskaper om den fysiska träningen för innebandyspelare
Få kunskaper om hur kosten och sömnen påverkar hälsan och prestationen
Ledarförmåga
Blandat smått o gott (pröva olika roller som t.ex. målvakt och domare)


Eleverna har också möjligheten att delta i skol-DM i innebandy och vi planerar också för ett studiebesök på någon häftig innebandymatch, med tillhörande analysuppgift, så det händer mycket kul under året på innebandyprofilen!

Kontakt för den här sidan: ribbyskolan@haninge.se

Senast uppdaterad: 16 januari 2020